Followers

17 September 2016

BAHAYA !! Jangan abaikan pemakanan anak-anak anda !

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Selamat pagi dan salam hari Sabtu untuk semua.

Takut kan tengok tajuk? 
Walaupun nadia masih ontheway menanti Allah kurniakan anugerah anak sendiri ni, 
tapi nadia wajib ambil tahu pasal isu ni. Sebab apa? Sebab inshaaAllah nadia akan ada anak sendiri kan? Soon - doakan tau.


Mendapat anak-anak yang pintar dan sihat adalah impian setiap ibubapa kan.
Banyak sebenarnya TIPS dan PETUA untuk merangsang dan membentuk anak-anak kita supaya sihat dan aktif. Antaranya ialah melalui FAKTOR MAKANAN. setuju ??

Cer check semula cara pemakanan untuk anak-anak kita.
Kalau macam nadia akan check je la pemakanan sendiri. heheeheh.
Sebab masih dalam fasa membetulkan dan mendapatkan diet yang seimbang.
(Itu nanti kita cerita kat entry lain ye. hehehe)


Kanak-kanak biasanya susah nak makan sayur. 
Ada yang berpendapat, ia bermula dari didikan ibu bapa.
Ada ibubapa mengajar anak-anak makan sayur sejak dari kecil. 
Malah, boleh dikatakan - sayur dijadikan finger food buat mereka. Best kan?

Ibu bapa prihatin hendaklah menjaga pemakanan anak-anak.
Memberikan anak-anak makanan yang sihat dan berkhasiat menjadi salah satu aspek dalam menyediakan kehidupan yang baik pada mereka.

Anak-anak perlukan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Kerana ia memberi tenaga bagi mereka bergerak aktif , memberi tenaga kepada sel dan organ mereka untuk berfungsi dengan betul , pembinaan dan penggantian sel-sel tubuh mereka , menguatkan imuniti tubuh mereka melawan penyakit sel-sel badan.

Melalui pemakanan juga, kita dapat melindungi anak-anak kita daripada terkena penyakit atau virus yang tidak sihat.




Tips Pemakanan Untuk Membina Imuniti Anak-Anak 

1) Makan makanan yang disarankan oleh piramid makanan. Sekiranya anak suka makan bubur, campurkan sayur, daging, ayam, ikan dan sebagainya dalam buburnya, agar anak-anak mendapat semua khasiat makanan. 

Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

2) Pengambilan vitamin membantu menguatkan imuniti anak2, terutama multivitamin dan vitamin C. Anak2 yang kurang selera makan terutamanya, berikan multivitamin lengkap dengan soya (Mealshake) kerana 2 sebab: 

-------------------------------
(1) Kurang selera makannya mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin/mineral tertentu, dan 

(2) Bila dia taknak makan, dia kurang zat dari makanan, jadi Mealshake ni boleh membantu 'support' keperluan badannya. 
------------------------------

>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<

3) Madu lebah boleh diberikan kepada anak yang melebihi usia 2 tahun (putus susu). Madu lebah mengandungi agen yang membantu menghalang pembiakan bakteria jahat, serta tinggi kalori yang perlu untuk tenaga sel. 


4) Probiotik adalah bakteria baik yang sangat bagus untuk pertahanan badan. Sistem pertahahan badan kita terdiri daripada 2: 

-------------------------------
(1) sel darah putih
(2) bakteria baik dalam usus
-------------------------------

Jadi bekalkan probiotik (fiber) untuk anak-anak adalah sangat bagus bagi menguatkan sistem pertahanan badannya. 

Semoga ilmu yang disampai - sampai ini bermanfaat.
Ni nadia nak share sikit dengan semua TESTIMONI seorang ibu dengan perubahan anaknya.
Minta izin tau.

























Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

Bersama konsultasi percuma inshaaAllah.
Kalau ada ibu-ibu terutamanya yang nak survey dan nak info lanjut berkenaan rangkaian produk Shaklee untuk anak-anak dan keluarga - boleh je terus hubungi nadia okey.

Nor Nadia Syakila 
Whatsapp  :  013 240 8600
Email  :  nornadiasyakila90@gmail.com

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

11 September 2016

CINCH VS ESP | YANG MANA SATU LEBIH SESUAI UNTUK KURUS?

Assalammualaikum,
Salam Aidiladha buat semua - terutamanya untuk pembaca-pembaca tersayang.
Okey, hari ni nadia nak share dengan semua with short dan precise berkenaan perbezaan CINCH dan ESP.

Korang pernah cuba ? Pernah tengok ?
Haaaa, pada siapa yang belum tu, meh nadia share.




ESP (Energizing Soy Protein) 

ESP adalah sumber protin soya non-GMO yang mengandungi 9 asid amino penting(histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine) yang diperlukan badan. Badan kita tak menghasilkan asid amino tau, jadi kita kena ambil dari sumber luaran - dan pastikan sumber luaran tu benar2 berkualiti. Sep sikit okey !!

Kenapa asid amino penting? Dan kenapa kena cukup 9? Untuk info, asid amino ni adalah unit asas bagi protin. Semua asid amino ni ada tugasnya masing-masing. Pembentukan sel, hemoglobin, perlindungan otot, pemulihan tisu, pembentukan kolagen dan elastin kulit, peningkatan daya tumpuan adalah antara fungsi asid amino.

Untuk kurus dan turunkan berat badan, protin memainkan peranan yang penting kerana proses pembakaran lemak memerlukan protin dan karbohidrat. Tak cukup protin, bukan lemak yang dibakar, tapi anda bakal kehilangan jisim otot yang lebih penting untuk nak dapatkan shape yang cantik. Mana nak cun kalau kurus sebab tak makan nasi tapi otot-otot menggeleber kan. 





Cinch Shake 

Cinch Shake adalah 'meal replacement' dan memang merupakan sebahagian dari program diet sihat shaklee. Maknanya bila tiba waktu makan, boleh gantikan Cinch Shake instead of makan nasi sebab setiap hidangan Cinch Shake menyumbang sebanyak kira-kira 270 kalori, 35 gram karbohidrat, 24 gram protein, 3 gram lemak dan 6 gram serat makanan larut. Nah, lengkap seperti 1 hidangan nasi dan lauk.

Cinch diperkaya dengan LEUCINE. Apa kepentingan leucine untuk kurus? 
Fungsi utama leucine adalah mengekalkan otot semasa berdiet. Bila otot kekal, metabolisme kita tinggi, jadi kita boleh maintain berat badan sebab otot sentiasa bekerja untuk bakar lemak. Kalau otot hilang, nak bakar lemak dengan apa? Itu yang terjadinya Yo-Yo Effect. Turun berat badan tapi lepas tu cepat je nak naik balik. Lepas tu kita usahalah semula nak kurus, penat la kan ! Pening kepala kalau gitu jadinya.

Jadi memang boleh kurus bila amik Cinch?

Jawapan yang ini pun mudah juga. YA. Dengan syarat, konsisten, disiplin dan lakukan pergerakan otot kerana leucine lebih berkesan bila bertindak dalam keadaan otot sedang bekerja, jadi proses pembuangan lemak akan lebih efisien. Jangan lah minum CInch Shake lepas tu gi bantai nasi 2 pinggan.

Dan benda yang paling asas dalam menurunkan berat badan adalah bersenam. Bersenam lah sekurang-kurangnya 3x seminggu. Takde istilah kurus tanpa senaman dan jaga pemakanan. Kurus bukan semata untuk cantik tapi apa yang penting untuk sihat sebab kegemukan boleh mengundang banyak penyakit bahaya yang boleh membawa maut.

Diringkaskan beza di antara ESP dan Cinch dalam gambar diatas.
Sekali dengan Mealshake tu perbandingan dia, hehehe !

 Jadi mana yang sebetulnya diambil untuk kurus, ESP atau CINCH SHAKE?

Jawapannya adalah berdasarkan kepada perbandingan kandungan dan fungsi bagi keduanya, CINCH SHAKE adalah pilihan yang lebih baik jika betul anda SERIUS nak kurus. Cuma jika anda merupakan ibu yang menyusu badan, disarankan pengambilan ESP kerana ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari mereka yang tidak menyusu dan juga kandungan kalsium lebih tinggi dalam ESP berbanding Cinch Shake.

Semoga bermanfaat kepada semua ;)
Yang nak terus order dengan nadia pun boleh. Nadia akan berikan konsultasi terbaik.
InshaaAllah - jangan lupa add FB dan follow IG. 

Wassalam.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign